IBO

„МЕЖДУНАРОДНИ СТРОИТЕЛНИ ЛАГЕРИ – НА ПЪТ С АНГАЖИМЕНТ”

Откъде произлиза Строителният орден?

От близо петдесет години Международният строителен орден организира строителни лагери и младежки срещи за хора от целият свят с цел запазване на мира между различните държави.

Строителният орден е основан през 1953 година от холандеца Вепенфреед ван Страатен. Той мотивира млади хора и студенти да се включат в строителството на домове за бежанци и прогонени жители на разрушената след войната Германия. Малко след това, от 6 до 18 Април същата година, се провежда и първия проект на Строителния орден в Ниенберге, недалеч от Мюнстер-Вестфален. Още през същата година в Германия се организират 17 подобни проекта с участието на 600 доброволеца от 4 страни. Следва основаването на Строителни ордени в Белгия, Холандия, Франция, Швеция, Италия, Австрия и Унгария. Всички организации работят в тясно сътрудничество и основават Международния Строителен орден, който днес има представителство и  в Чехия, Полша и България – в лицето на ФАР.

Германският строителен орден организира годишно със своите партньори около 180 помощни проекта – строителни лагери в Европа. Участие взимат над 350 000 доброволци, предимно млади хора, ученици и студенти. По-голямата част от разходите се покриват от дарения. Проектите на Строителния орден са една възможност за социален ангажимент и интернационални срещи!

”Думите работна количка, нивел, кирка и шпатула няма никога да забравя. Всъщност е трудно за вярване, но в едно малко селце в Германия научих какво означава сближаване, толерантност и Европа. За което съм благодарен и до днес.’’
Романо Проди – бивш министър-председател на Италия, бивш Президент на Европейската комисия, доброволец в проекти на Строителния орден.

Какво е строителен лагер?

Млади хора работят за една добра кауза. В група с международни участници доброволците работят и обновяват различни социални институции. Всеки който има желание и е навършил 18 години може да се включи.

За проектите:
Чрез строителните  лагери се подпомагат социални и общополезни организации и проекти в Германия и Европа.

За работата:
Работата на ден е 7-8 часа. Занаятчийските умения са приветствани, но не са приоритет за нас. Съществува и въведение в работата, така че всеки да знае какво трябва да прави.

Разновидността на работата е много голяма: събаряне на стени, боядисване на прозорци, редене на подови настилки, дърводелска работа, сваляне на мазилки, лепене на плочки и тапети, полагане на електроизолации и покривни изолации.

За доброволците:
Добре дошли са всички, които имат желание за работа. Една група се състои принципно от 6 до 12 човека от различни националности. За нас е важно хората да са отворени, с желание за приключения и талантливи в импровизациите.

За подслона и храната:
Подслонът и храната са безплатни за доброволците, но спалният чувал е почти винаги част от багажа. Храната се приготвя от групата или от организаторите на проектите.

За свободното време:
Доброволците организират свободното си време сами. Възможностите са много: лагерен огън, плуване, различни игри и разходки в една разноцветна интернационална група.

Записвания и пътуване:
Доброволци от страните, в които няма офиси на Строителния орден, могат да се запишат директно в немския клон за проект или практика в Германия, на адрес info@bauorden.de на немски, английски или руски език, като следва да се посочи и името на проекта. Доброволците от тези страни не плащат такса за записване, но организират и заплащат сами пътуването си.

Тримесечна програма:

Ако си активен доброволец, Строителният орден ти предлага възможността да практикуваш доброволческа дейност по различни проекти в Германия и така да опознаеш страната.

По време на лагерите практикантите са напълно обезпечени. За дейностите през свободното време, както и храната през свободните уикенди доброволците заплащат сами. Пътуванията към следващия проект са за сметка на организаторите.
Заинтересован ли си?

Тогава трябва да имаш:

  • Желание за строителна и реставраторска работа, до 8 часа на ден
  • Готовност да пътуваш и срещнеш много нови хора
  • Да се интересуваш от проектите и Германия като цяло
  • Работни дрехи, които могат доста де се замърсят
  • По възможност спален чувал и изомат

Ние предлагаме:

  • Джобни пари: 300 евро общо: 50 евро в началото и 250 в края на трите месеца
  • Осигуровки
  • Възможна помощ при издаването на виза до 35 евро
  • За записване: мотивационно писмо, биография и снимка изпращайте на info@bauorden.de

За повече информация можете да се свържете с ФАР.