Екип

Виолета Кьосева

Violeta Kyoseva

Идеята за създаване на Сдружение ФАР идва от Виолета Кьосева.

Много са причините, които са я подтикнали да се занимава с неформално образование. Немският език и отношението и към Германия до голяма степен са определяли нейния жизнен път.

След като завършва туризъм в Бургас, тя задълбочава познанията си по немски език, чрез изучаване на немска филология, но също и на история и политология в София. След приключване на следването си тя преподава 24 години в Немската гимназия в Бургас. Както в туризма, така и като учител, Виолета работи основно с хора и борави с взаимоотношенията между България и Германия. Чрез екскурзоводството, програмите за ученически обмен, както и чрез участието в различни семинари за обучение на възрастни Виолета съумява да опознае добре Германия и германската култура.

Виолета принадлежи към поколението, което осезателно преживява промяната на политическата система както в Германия, така и в България. Срещите с немския език, култура и ежедневие и дават силата и оптимизма да повярва, че нещата ще започнат да се случват и в България.

Виолета започва своята работа по създаване на сдружението първоначално доброволно, докато все още работи като преподавател. През 1995 г. тя изцяло се отдава на сдружението, като става и негов председател. Позовавайки се на нуждите на общността, използвайки различни педагогически похвати в своята работа Виолета се стреми да повлияе върху формирането на гражданско общество в региона Бургас. В дългогодишното си сътрудничество с партньори от Европа, Виолета винаги е била критично настроена към готовите им модели и рецепти за демокрация и се е стремяла да пречупи всичко през българската действителност.

В свободното си време Виолета обича да чете и да ходи на походи. Тя е много сръчна и плете с удоволствие за двамата си внука.

 

Русин Бориславов

Rusin Borislavov

Русин Бориславов е завършил Немската гимназия в Бургас, след което и магистратура по специалностите българска и немска филология в град Пловдив.

От 1998 година работи като учител по немски език в СОУ ”Иван Вазов”, град Бургас, а от 2000 година е младежки референт в СДО”ФАР”, град Бургас, както и член на УС.

Обича контакта с младежите, както и съботното мачле с приятелите от супер аматьорския клуб „Остриетата”.

Интересува се от политика, и дори завършва курс за преподаване на политическо образование в Югоизточна Европа в град Сараево, Босна и Херцеговина.

През свободното си време обича да гледа филми, да чете фантастични книги и да се рови в етимологията на думите.

 

Невен Петров

Neven Petrov
Обучител по програмиране и информационни технологии.